Jūs lankotės archyvinėje TikraiBe.lt svetainės versijoje. Prekių įsigijimas joje negalimas.
Kviečiame apsilankyti naujojoje TikraiBe.lt svetainėje

Alergija maistui ir egzema

Medžiaga parengta pagal vaikų alergologės – pulmonologės  doc. J. Kudzytės (Vaikų ligų klinika, LSMU  MA) pateiktą informaciją.

MAISTO NETOLERAVIMĄ GALINČIOS SUKELTI MEDŽIAGOS:

I. Farmakologinių reakcijų medžiagos – maisto priedai ar vazoaktyvūs aminai, sukeliančios maisto netoleravimą:

  • Kofeinas (kava, arbata, gėrimai, kakava);
  • Theobrominas (šokoladas, arbata);
  • Tyraminas (sūris, bananai, pomidorai, marinuota silkė);
  • Histaminas (žuvis, alus, vynas, rauginti kopūstai);
  • Phenylethylaminas (šokoladas);
  • Serotoninas (bananai, pomidorai);
  • Solaninas (bulvės);
  • Alkoholis;
  • Tryptaminas (pomidorai, slyvos);
  • Nitratai – konservuotoje mėsoje.

 

II. Maisto netoleravimą sukelia ir maisto priedai:

  • Dažai: E 102 (Tartrazinas), 107, 110, 122, 123, 124, 128, 151
  • Kvapai: Cinamonas, vanilė, mentolas ir kt.Antioksidantai: E 311, 320, 321.
  • Kvapų palaikytojai: E 620, 625, 626, 629, 630, 633.
  • Glutamatai
  • Emulgatoriai – stabilizatoriai: E 414, 430, 431, 450-455.
  • Balintojai: Kalio bromidas E 924, chlorine E 925.

Maisto produktai sukeliantys alergiją

Maisto produktai sukeliantys netoleravimą

pienas
kiaušiniai
riešutai
žuvis
moliuskai, jūros gėrybės
soja
vištiena
kakava
vynuogės
pomidorai
špinatai
obuoliai
bananai

1. Veikia mastocitus ir sukelia histamino išsiskyrimą:

pomidorai
špinatai
šokoladas
braškės
kiaušiniai

žuvis
jūros gėrybės
ananasai
prieskoniai (cinamonas)

2. Maisto produktai savo sudėtyje turintys aktyvių mediatorių:

šokoladas
pomidorai
špinatai
braškės
jūros gėrybės
rabarbarai
geltonas sūris
silkė

skumbrė
menkė
tunas
bananai
pipirai
riešutai
vynas
rauginti kopūstai

Maisto netoleravimas sukelia:

  • Odos simptomus
  • Virškinimo trakto simptomus
  • Kvėpavimo sistemos simptomus

Be to: galvos skausmą (pvz. suvalgius šokolado), sąnarių skausmą, krūtinės skausmą (kinų restorano sindromas, Na gliutomatas), nuovargį, bendrą negalavimą.

  ALERGIJA MAISTUI  

 Statistika
Alergija maistui nustatoma:
~ 10% vaikų (8% „Euro Prevall“) ir ~ 2% suaugusių (4% Euro Prevall)

Iš sergančių atopiniu dermatitu:
alergija maistui būna 30-40% vaikų ir ~20% suaugusių

Dažniausiai alergijuojantys maisto produktai tarp vaikų ir suaugusių yra:

Vaikai

Suaugę

Kiaušiniai
Pienas
Soja
Žemės riešutai
Riešutai
Žuvis

 


Žemės riešutai
Riešutai
Žuvis

 

Kaip diagnozuojama? :

  • Anamnezė
  • Odos testai – ODM, dūrio-dūrio
  • Lopo mėginys
  • Bendras IgE
  • Specifiniai IgE
  • Eliminacinė dieta
  • POM
  • Dvigubai aklas placebo kontroliuojamas maisto provokacinis mėginys - tai “auksinis standartas”

 

Alergijos maistui pasireiškimas:

Klinikiniai simptomai:
I. Oda ir gleivinės (atopinis dermatitas, urtikarija ir angioedema, burnos ertmės alergijos sindromas)
II. Virškinimo trakto sutrikimai (virškinimo trakto anafilaksinė reakcija, maisto sukeltas enterokolitas, maisto sukeltas kolitas, alerginis eozinofilinis gastroenteritas)
III. Kvėpavimo takai (nosies gleivinės paburkimas, čiaudulys, rinorėja, kosulys, švokštimas, sumažėję plaučių funkcijos rodikliai)
IV. Sisteminė anafilaksija

Gydymas

  • Vengti alergizuojančio maisto baltymo
  • “Išmokti skaityti etiketes ir meniu”
  • Nešiotis švirkštą su adrenalinu (epinefrinu) pvz.: Epi-Pen, Anaguard, Anakit ir kt.
  • Adrenalino (epinefrino) injekcijos po oda bei hormonai (ypač astmatikams) į veną, hospitalizavus ligonį.
  • Antihistamininiai preparatai – ypač tinka esant odos, gleivinių pažeidimui ir niežuliui.

 

Alergijos maistui eiga:
Net 87% vaikų alergija maistui sumažėja iki 3 metų amžiaus.
Alergija riešutams, žuviai, moliuskams ir vėžiagyviams išlieka visą gyvenimą.

Profilaktika:
Jei kūdikis priklauso didelės rizikos grupei, reikia laikytis šių rekomendacijų:

  • Nereikia griežtų maisto apribojimų nėštumo metu, tačiau maistas turi būti įvairus ir negalima piktnaudžiauti dažniausiai alergizuojančiais maisto produktais.
  • Reikia maitinti tik motinos pienu 4-6 mėn. arba hipoalerginiais mišiniais, jei mama neturi pieno. Maitinančios mamos turi nevalgyti jokių riešutų, o esant reikalui – kiaušinių ir negerti karvės pieno.
  • Neduoti papildomų maisto produktų iki 4-6 gyvenimo mėn.
  • Neduoti karvės pieno iki 1 metų, kiaušinių – iki 2 metų, riešutų ir žuvies – iki 3 metų amžiaus.

 

EGZEMA / ATOPINIS DERMATITAS

Atopinis dermatitas (egzema) yra lėtinė, uždegiminė, varginanti odos liga, dažnai sukelianti niežulį, paveikianti visas gyvenimo kokybės sritis ne tik sergančiojo žmogaus, bet ir jo šeimos narių.
Tai lėtinė, uždegiminė odos liga, su paūmėjimais, kurių dažnis būna nevienodas įvairiems žmonėms ir nevienodai kartojasi visos ligos metu.
Paūmėjimams būdinga: paraudimas, niežulys (nematomas simptomas), papulės, infiltracija. Sunkesniais atvejais būna šlapiavimas ir susidaro šašeliai. Gali komplikuotis bakterinė infekcija.

 

Klasikiniai Atopinio Dermatito diagnostikos kriterijai:
AD diagnozuoti reikia 3 didžiųjų ir/arba 3 mažųjų klasikinių kriterijų

Didieji diagnostiniai kriterijai

Mažieji diagnostiniai kriterijai

Tipinės odos pakenkimo vietos:
kūdikiams – veidas ir galūnių tiesiamieji paviršiai;
vyresniems – veidas ir galūnių lenkiamieji paviršiai.
Niežėjimas,
Lėtinė ligos eiga,
Gretutinės alerginės ligos anamnezėje,
Geneologinė anamnezė – alerginės ligos šeimoje.

Odos sausumas
Ankstyva ligos pradžia
Niežėjimas prakaituojant
Baltasis dermografizmas
Veido išlyškimas / paraudimas
Periorbitalinės raukšlės (Dennie-Morgan)
Cheilitas
Paryškėjusios padų ir delnų raukšlės
Imlumas odos infekcijoms
Balta pitiriazė
Vilnos ir tirpiklių netoleravimas
Maisto netoleravimas
Odos imlumas infekcijoms (ypač auksiniam stafilokokui ir herpes virusui)
Ūminės I tipo odos reakcijos
Padidėjęs serumo IgE
Pasikartojantis konjunktyvitas
Polinkis nespecifiniams rankų, pėdų dermatitams
Folikulinė keratozė
Aplinkos ir emocinių veiksnių įtaka ligai
Oftalmologiniai: keratokonusas, priekinė
subkapsulinė katarakta ir kt.

Atopinio Dermatito gydymo principai:

  • Alergeno pašalinimas (dieta, ypač vaikams, aplinkos kontrolės priemonės)
  • Barjerinės epidermio funkcijos atkūrimas: emolientai (drėkinamieji kremai),
  • Uždegimo slopinimas vaistiniais preparatais (gliukokortikosteroidai, imunomoduliatoriai, imunosupresantai, antihistamininiai vaistai, antibiotikai);
  • Fototerapija ir fotochemoterapija;
  • Ligonio ir jo šeimos mokymas;
  • Psichoterapija.

 

Rekomenduojama vengti provokuojančių faktorių:

Nespecifiniai faktoriai

Specifiniai faktoriai

Dirgikliai (rūbai, maudymasis, tabako dūmai)
Emociniai (stresas)

Alergenai (maisto, įkvepiamieji)
Mikroorganizmai (S.aureus, Malassezia)
Autoantigenai

Profilaktika

Nėščiosios dieta (ko vengti, nuo kokio amžiaus):

Kūdikio dieta:

Kita:

Maitinančios motinos dieta (karvės pienas, kiaušinis, soja, riešutai, žuvis)

- Motinos Pienas iki 6 mėn.
- papildomų produktų davimas po 4-6 mėn.
- HA pieno mišiniai (dalinai ar visiškai hidrolizuoti)

- Namų aplinkos alergenų vengimas (dulkių erkutės)
- Tėvų rūkymas