Jūs lankotės archyvinėje TikraiBe.lt svetainės versijoje. Prekių įsigijimas joje negalimas.
Kviečiame apsilankyti naujojoje TikraiBe.lt svetainėje
 
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/tikraibe/domains/tikraibe.lt/public_html/old/sites/all/modules/views/views.module on line 1118.
  • strict warning: Declaration of views_handler_field::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /home/tikraibe/domains/tikraibe.lt/public_html/old/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_field.inc on line 1148.
  • strict warning: Declaration of views_handler_sort::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/tikraibe/domains/tikraibe.lt/public_html/old/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 165.
  • strict warning: Declaration of views_handler_sort::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/tikraibe/domains/tikraibe.lt/public_html/old/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 165.
  • strict warning: Declaration of views_handler_sort::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /home/tikraibe/domains/tikraibe.lt/public_html/old/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 165.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/tikraibe/domains/tikraibe.lt/public_html/old/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 599.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /home/tikraibe/domains/tikraibe.lt/public_html/old/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 599.
  • strict warning: Declaration of views_handler_area::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /home/tikraibe/domains/tikraibe.lt/public_html/old/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_area.inc on line 81.
  • strict warning: Declaration of views_handler_area_text::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/tikraibe/domains/tikraibe.lt/public_html/old/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_area_text.inc on line 121.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_query::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit($form, &$form_state) in /home/tikraibe/domains/tikraibe.lt/public_html/old/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_query.inc on line 181.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/tikraibe/domains/tikraibe.lt/public_html/old/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 24.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/tikraibe/domains/tikraibe.lt/public_html/old/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 136.

Tinklaraštis



Rasta produktų: 57. Rodoma nuo 1 iki 10

Visiems draugiškos ir smagios Kalėdų šventės idėjos!

Ant, 2013-12-10 16:14 įrašė reda05

Artėja Kalėdos - nuostabiausia metų švetė. Tam, kad tinkamai jai pasiruoštumėte, pasiūlysime Jums keletą patarimų ir idėjų, kaip šią smagią šventę padaryti dar jaukesne ir šiltesne.

Apsaugokite save nuo rūpesčių gaminant dvigubą Kalėdų vakarienę – sau ir dar vieną – vaikams. Kalėdos – visų šventė – pradedant kūdikėliu ir baigiant prosenele. Tačiau tikrai nebūtina verstis per galvą, kad įtiktumėt ir vaikučiui, ir suaugusiui. Patiekalai suaugusiems lengvai gali būti pritaikomi ir vaikams.Tradiciniai Kalėdų valgiai gali turėti stiprias skonines savybes, kurios gali būti sunkiai virškinamos mažųjų. Toks maisto pritaikymas ne tik leis atsipūsti nuo didelio triūso, bet ir pagelbės neprisikimšti pilvų ir išlikti aktyviems ir judriems visą Kalėdų vakarą, o ne subliuškusiems ir apsunkusiems po sočios vakarienės.

 

 

Pirmas žingsnis: mažinkite druskos kiekį.
Bandykite vietoj druskos dėti česnako, svogūno ir žolelių, tai tikrai sveikesnis pasirinkimas nei žiupsnelis druskos. O štai cukrų galite pakeisti becukriu džemu, kai ruošiate kokį nors padažą.
Antras žingsnis: patiekite liesą mėsą.
Jei Jūsų vakarienėje bus mėsos, pašalinkite nuo jos visus riebalus. Vaikai gi nemėgsta riebalų! Mėsą patiekite mažais gabaliukais, o ne vienu gabalu, užimančiu visą lėkštę. Mažiesiems galite pridėti daržovių su jogurtiniu padažu.
Trečias žingsnis: naudokite gerą aliejų.
Alyvuogių aliejų naudokite maisto gaminimui vaikams. Tačiau kepant naudokite nedidelį jo kiekį.
Ketvirtas žingsnis: stebėkite alkoholį.
Gaminant maistą su alkoholiu, pastarasis kaitinamas išgaruoja, tačiau neaišku, kiek jo lieka maiste. Tad tokiu būdu gaminto maisto nederėtų duoti vaikams. Tačiau jei gaminate padažą, kurį gardinate šlakeliu vyno ir ilgai jį verdate, toks padažas neturėtų turėti neigiamos įtakos vaikui.
Šeštas žingsnis: reikia padažo!
Pomidorų padažas (dar geriau, jei su sumažintu druskos kiekiu), sumaišytas su mažo riebumo majonezu bus puikus padažas prie jūros gėrybių. Padažai su spirgučiais nėra sveiki nei vaikų, nei suaugusiųjų atžvilgiu, nes juose daug riebalų ir paprastai turi nemažai druskos.
Septintas žingsnis: užkandžiai.
Riebūs padažai, traškučiai ir riešutai yra riebūs ir turi druskos. Kadangi mažieji vis sukiojasi aplink stalą, dažnai nugriebia nuo stalo traškučių. Tokius užkandžius pakeiskite vaisiais, daržovėmis arba mažo riebumo padažais ar namuose gamintais spragėsiais. Vaisius patiekite kaip galima įdomiau – iš arbūzo išskaptuokite Kalėdų eglutę, o iš ananaso – žvaigždutes ir pan.

Kalėdiniai skanumynai ir kalėdinio stalo idėjos


Per Kalėdas be skanumynų išsiversite sunkiai. Tačiau ne mažiau svarbu yra saugoti vaikus ir stebėti, kad nepersivalgytų saldainių. Vaikai nuo gimimo turi labai švelnų ir pažeidžiamą gomurį, kuris gali pasikeisti davus maisto, kuriame gausu cukraus, druskos ar riebalų. Toks maistas gali greitai pakeisti skonio svogūnėlius. Dėl šios priežasties vaikai gali tapti piklausomi nuo saldėsių, todėl geriau vaikų nosytes kreipkite į sveikesnį maistą. Ko neduoti vaikams per Kalėdas:

  • Nieko su alkoholiu, kuris neišgaravo kepimo procese;
  • Riešutų, taip pat maisto su „apvalkalais“;
  • Traškučių, sūdytų riestainiukų ir spragėsių;
  • Gazuotų gėrimų;
  • Žuvies su ašakomis;
  • Didelių porcijų deserto.
  • Prieš Kalėdas ir per jas siūlome pasigaminti (receptą rasite paspaudę ant paveiksliuko):

 

Kokia žmogaus fantazija beribė... Štai kiek visokių idėjų kalėdiniam stalui:

 

Kalėdinės namų papuošimo idėjos

 

Pasidarykite „imbierinį“ žmogeliuką ar namelį iš kartono arba rudo putplasčio. Papuoškite juos putplasčio gabaliukais, blizgučiais, flomasteriais, dažais ar bet kuo kitu, kuo tik sugalvojate. Pasidarykite namų papuošimus iš:

  • medžio;
  • putplasčio;
  • mozaikos gabalėlių;
  • čiulpinukų ar ledų pagaliukų;
  • nuotraukų;
  • dėlionės detalių;
  • Pasidarykite Kalėdinį vainiką iš dirbtinių lapų, kaspinėlių, plastikinių vaisių, varpelių ir kitų dekoracijų.
  • Galite pasigaminti namuose žvakę! Galite ištirpinti turimų žvakių likučius, o spalvą išgausite pridėję vaškinių kreidelių.
  • Pasidarykite Kalėdines kojines iš veltinio ar susiūkite įvairias rūbų atplaišas. Jas galite ir nunerti ar numegzti.
  • Parašykite laiškus Kalėdų seneliui.
  • Pagaminkite gražių Kalėdinių atvirukų ir padovanokite juos vaikų ligoninėms ar benamių prieglaudoms.

Štai kaip galite pasipuošti namus Kalėdų šventei:

 

Religiniai papuošimai,  turintys tradicinę Kalėdų reikšmę:

  • Žvaigždė – išsipildžiusi pranašystė ir viltis žmonijai.
  • Raudona spalva – kalėdų spalva, kuri simbolizuoja Jėzaus pasiaukojimą.
  • Eglė – žalia spalva, kuri simbolizuoja amžiną šviesą ir gyvenimą.
  • Varpelis – vedlys paklydusioms avelėms, padedantis rasti kelią į namus, kuris reiškia, kad Dievui visi yra svarbūs.
  • Žvakė – žvaigždžių atspindys, atspindintis padėkas Betliejaus žvaigždei.
  • Dovanų kaspinas – surištas taip, kaip turėtų būti surišti gerumo ryšiais visi žmonės.
  • Vainikas – simbolizuoja nesibaigiančią amžiną meilės vertę.
  • Kiekvieną Advento dieną padarykite po gerą darbą.

 

 

 

Linkime visiems - mažiems ir dideliems - šiltų, jaukių ir pačių nuostabiausių Kalėdų!

Glitimas - tylus ir mirtinas

Sek, 2013-11-24 17:23 įrašė reda05

Jei nuolatos valgote mėsainius su bulvytėmis ir geriate daug gazuotų saldžių gėrimų, tikriausiai žinote, kad tokia mityba trumpinate savo gyvenimą. Tačiau kiek gali būti žalinga tamsi, traški, nemaltų kviečių duonos riekelė? Duonoje, kaip ir picoje, makaronuose, apdorotuose maisto produktuose, yra glitimo - baltymo, randamo miežiuose, kviečiuose ir kitose grūdinėse kultūrose.

 

 

Glitimo pavojai

Neseniai atliktas didelis tyrimas JAV nustatė, kad diagnozuota, nediagnozuota ir užslėpta celiakija ar glitimo netoleravimas turėjo didesnę įtaką mirčiai nuo širdies ligų ir vėžio. Tyrime dalyvavo apie 30 000 asmenų. Rezultatai buvo šokiruojantys: sergantiems celiakija rizika mirti anksčiau siekia 39% ir 35% netoleruojantiems glitimo. Šis tyrimas parodė, kad nebūtina sirgti celiakija, kad turėtumėt rimtų sveikatos sutrikimų. 99% asmenų, turinčių glitimo netoleravimą, to nežino ir toliau vartoja glitimą turinčius produktus. Savaime suprantama, atsiradus netoleravimo simptomams, jie dažniausiai priskiriami prie kitų ligų, nors jautrumas glitimui - 100% išgydomas. Kadangi dauguma sergančių nežino, kad serga, todėl šis nežinojimas kainuoja begalę pinigų sveikatos priežiūros institucijoms bei patiems žmonėms. Ir sergančių yra ne vienetai, o milijonai.

Jautrumas glitimui: priežastis - viena, o nemalonumų - daug

"Naujasis Anglijos medicinos" žurnalas įvardino 55 ligas, kurias gali sukelti glitimo vartojimas. Sąraše įrašyta osteoporozė, dirgliosios žarnos sindromas, uždegiminės žarnyno ligos, mažakraujystė, vėžys, nuovargis, opos, reumatoidinis artritas, išsėtinė sklerozė ir beveik visos kitos autoimuninės ligos. Glitimas taip pat susijęs su daugeliu psichiatrinių ir neurologinių ligų, įskaitant nerimą, depresiją, šizofreniją, demensiją, migreną, epilepsiją, neuropatiją, taip pat galimai ir autizmą.
Anksčiau buvo manoma, kad glitimo netoleravimas ar celiakija dažniausiai nustatoma vaikams, kurie viduriuoja, yra mažo svorio ir kurių augimas yra sulėtėjęs. Tačiau dabar jau žinoma, kad paminėtomis ligomis gali sirgti ir senas, viršsvorį ir vidurių užkietėjimą turintis žmogus. Kadangi šie ligų simptomai maišomi su kitomis ligomis, svarbu "gydyti" priežastį, o ne pasekmes. Be abejonės, jei jums depresija ar kita autoimuninė liga, nederėtų skubėti ir visą kaltę suversti glitimui - juk ne visi žmonės serga šia liga. Tačiau svarbu neatmesti šios ligos kaip galimos jūsų sveikatos pablogėjimo priežasties. Kadangi celiakija ar netolerancija glitimui dažnai būna nediagnozuota, tokios klaidos gali nusinešti daug žmonių gyvybių. Sveikatos problemos, sukeltos glitimo netoleravimo, vaistais negydomos. Vienintelis veiksmingas vaistas šiai ligai - visiškai atsisakyti glitimo.

Nors medicininiais testais taip pat galite nustatyti Jus kamuojančią bėdą, vienintelis būdas sužinoti, ar tikrai problema yra glitimas - nustokite jį vartoti trumpam laikotarpiui ir stebėkite savo pojūčius. Dietos metu jokiu būdu negalima vartoti miežių, rugių, kviečių, avižų, speltos, kamuto, kvietrugių, sriubų mišinių, salotų padažų, taip pat naudoti lūpdažių, kai kurių vaistų ir vitaminų. Po dietos grįžkite prie įprastinės mitybos ir stebėkite, kas darosi su Jūsų organizmu. Taigi, matote - duonos riekelė visgi nėra tokia sveika, kaip gali atrodyti iš šalies...


Šaltinis

Alergija karvės pienui yra viena iš labiausiai paplitusių alergijų kūdikių ir vaikų tarpe. Alergijos pienui simptomai gali būti palyginti lengvi, pavyzdžiui, dilgėlinė, ir sunkūs - anafilaksinis šokas. Todėl žmonėms su alergija patartina visada su savimi nešiotis adrenalino injektorių. 

Siekiant išvengti alergijos simptomų, būtina vengti karvės pieno ir atidžiai skaityti maisto produktų etiketes.
Maždaug 2,5% vaikų iki trejų metų amžiaus yra alergiški pienui. Beveik visiems vaikams, kurie alergiški pienui, ši alergija pasireiškia per pirmuosius gyvenimo metus. Didžioji dauguma vaikų "išauga" šią alergiją. Didžiausia tikimybė, kad vaikas visgi neišaugs šios alergijos yra tada, kai vaiko kraujyje yra didelis karvės pieno antikūnų kiekis. Kraujo tyrimų metu, kai nustatomas tokių antikūnų kiekis, galima prognozuoti, ar vaikas išaugs iš alergijos pienui, ar ne.
Be abejonės, jautrumas karvės pienui kiekvienam žmogui pasireiškia individualiai, nes vieniems pora gurkšnių pieno reakcijos gali ir nesukelti, o štai kitiems pasekmės nuo tokio pat kiekio gali būti grėsmingos.


Skirtumai tarp alergijos pienui ir laktozės netoleravimo


Alergija pienui neturėtų būti painiojama su laktozės netoleravimu. Alergija maistui yra perdėta imuninės sistemos reakcija į tam tikrą maisto baltymą. Kai toks maisto baltymas suvartojamas, gali atsirasti alerginė reakcija, kurios simptomai svyruoja nuo pakankamai lengvų (bėrimas, dilgėlinė, niežulys, patinimas ir kt.) iki sunkių simptomų (pasunkėjęs kvėpavimas, švokštimas, sąmonės praradimas ir pan.). Alergija maistui gali būti potencialiai mirtina.
Skirtingai nei maisto alergija, maisto netoleravimas nepaveikia imuninės sistemos. Žmonėms, kurie netoleruoja laktozės, trūksta fermento laktazės, kuri skaido laktozę, pieno cukrų ir pieno produktus. Laktozės netoleravimo rezultatas - laktozės turinčių produktų nevirškinimas, dėl ko atsirandą pykinimas, pilvo spazmai, dujų kaupimasis, pilvo pūtimas ir viduriavimas. Nors laktozės netoleravimas sukelia diskomfortą, bet tai nėra pavojinga gyvybei.

Visada atidžiai perskaitykite etiketes prieš vartodami produktą, nesvarbu, kad ir anksčiau jį vartojote. Jei žemiau išvardintų ingredientų pavadinimus rasite produkto etiketėje, reiškia, produkte yra pieno baltymų. 

 

Pienas - gerosios pieno bakterijos, pasukos, pasukų mišinys, pasukų milteliai, fermentuotas pienas, sutirštintas pienas, pieno milteliai, pienas be riebalų, grietinėlės milteliai, ožkos pienas, pienas be laktozės, salyklinis pienas, pieno gaminys, neriebaus pieno milteliai, pasterizuotas pienas, avies pienas, liesas pienas, lieso pieno milteliai, grietinėlė, pasukų grietinėlės milteliai, saldintas sutirštintas pienas, nenugriebtas pienas, 1% pienas, 2% pienas.

  • Sviestas - dirbtinis sviestas, margarinas, sviesto ekstraktas, sviesto riebalai, sviesto skonio aliejus, kietosios sviesto medžiagos, pieno sviestas, natūralus sviestas, išplaktas sviestas.
  • Kazeinas ir kazeinatai - amonio kazeinatas, kalcio kazeinatas, hidrolizuotas kazeinas, geležies kazeinatas, magnio kazeinatas, kalio kazeinatas, natrio kazeinatas, cinko kazeinatas.
  • Sūris - visų rūšių sūriai, sūrio skonio medžiaga (dirbtinė ir natūrali), varškės sūris, grietinėlės sūris, vegetariški sūriai su kazeinu.
  • Grietinėlė, plakta grietinėlė
  • Varškė
  • Saldus kremas
  • Pieno produktų milteliai
  • Galaktozė
  • Ghi
  • Hidrolizatai - kazeino hidrolizatas, pieno baltymų hidrolizatas, baltymų hidrolizatas, išrūgų hidrolizatas, išrūgų baltymų hidrolizatas
  • Ledai, pieniški ledai, šerbetas
  • Laktalbuminas, laktalbumino fosfatas
  • Laktatas
  • Pieno mielės
  • Laktitolio monohidratas
  • Laktoglobulinas
  • Laktozė
  • Pieno riebalai, bevandeniai pieno riebalai
  • Nizinas
  • Nuga
  • Pudingas
  • Fermentinis kazeinas
  • Grietinės gaminys
  • Išrūgos - rūgštinių savybių turinčios išrūgos, švarios išrūgos, belaktozės išrūgos, demineralizuotos išrūgos, hidrolizuotos išrūgos, išrūgų milteliai, sumažintų mineralinių savybių išrūgos, saldžios pieno išrūgos, išrūgų baltymai, išrūgų baltymų koncentratas.
  • Jogurtas (įprastas arba šaldytas)
  • Jogurto milteliai

Gali turėti pieno:

  • Natūrali kvapioji medžiaga
  • Prieskoniai
  • Karamelės skonis
  • Aukšto baltymingumo miltai
  • Pieno rūgštis (paprastai problemų nesukelia)
  • Produktai be pieno gali turėti kazeino
  • Ryžių sūris
  • Sojos sūris

Turėtų nesukelti alergijos (šie ingredientai neturėtų pakenkti, tačiau prieš vartojant geriau pasitarti su gydytoju.):

  • Laktoferinas
  • Tagatozė

Keli neįprasti produktai, kuriuose galima rasti pieno:

  • Kai kurios konservuotų tunų rūšys turi kazeino, pieno baltymo.
  • Daugelis produktų be pieno turi kazeino, apie tai turėtų būti nurodyta etiketėje.
  • Kai kurie produktai, pagaminti iš pieno pakaitalų (pavyzdžiui, sojos, riešutų ar ryžių pakaitalai pienui) būna gaminami aplinkoje, kurioje yra pieno.
  • Kartais kazeinas naudojamas mėsoje kaip rišamoji medžiaga.
  • Kartais moliuskai ir vėžiagyviai mirkomi piene, kad būtų pašalinamas žuvies kvapas. Prieš užsisakant vėžiagyvių, būtinai pasiteiraukite apie tai.
  • Daugelyje restoranų ant iškeptų kepsnių uždedama truputis sviesto, kad pagerintų maisto skonį.
  • Kai kuriuose vaistuose yra pieno baltymų.

Pienui alergiškiems žmonėms dažnai kyla klausimų dėl kai kurių produktų. Žemiau išvardinti produktai neturi pieno baltymų, tad jų nereiktų bijoti:

  • Kalcio laktatas
  • Kakavos sviestas
  • Oleorezinas
  • Natrio laktatas

    Šaltinis

Sunku atpažinti jautrumą glitimui arba celiakiją, kai nesusimąstai apie tai. Medicininiai testai neretai klysta parodydami neigiamą atsakymą, o žmogus, jautrus glitimui, ir toliau kenčia gausybę simptomų. Tokiems žmonėms dažnai sakoma, kad jie tik įsikalė į galvą, kad gali sirgti celiakija. Kraujo testai, kurie nustato celiakiją, "ieško" tik vieno iš 6 polipeptidų, esančių kviečiuose - gliadino. Yra dar penki: kviečių gemalų agliutininas, gliuteomorfinas, gliuteninas, prodinorfinas ir omega gliadinas. Kiekvienas iš jų arba keleto šių baltymų kombinacija gali sukelti alerginę reakciją kviečiams. Kiekvienas pasireiškiantis simptomas gali būti būdingas ir kitoms ligoms. Net glitimo netoleruojantiems ar celiakiją turintiems žmonės simptomatika yra labai skirtinga ir įvairi, todėl tai yra taip sudėtinga.

Šiame straipsnyje pateiksime šešis bendruosius glitimo netoleravimo simptomus. Kartais šie simptomai pasireiškia iš karto po valgio ir ilgai nesitęsia. Kitais atvejais, simptomai gali tęstis kelias savaites ar net nebeišnykti, o tai gali reikšti, kad tai -  autoimuninė liga, o ne glitimo netoleravimas.  

6 glitimo netoleravimui būdingi simptomai:

1. Be abejo, atsiranda žarnyno, skrandžio ir virškinimo problemų, tokių, kaip dujų kaupimasis, pilvo pūtimas, šleikštulys, pilvo spazmai, vidurių užkietėjimas, viduriavimas arba abiejų kombinacija - dirgliosios žarnos sindromas.

2. Galvos skausmas ir/ar migrena.

3. Fibromialgija (dešinėje). Visų pirma, tai nėra liga, tai - sindromas. Fibromialgija yra lėtinis išplitusio skausmo sindromas, trunkantis daugiau kaip 3 mėnesius ir pasireiškiantis 11-oje iš 18-kos specifinių kūno taškų jautrumu.

4. Emocinės problemos, įskaitant ilgalaikį nervingumą ir staigias, nepagrįstas ir neracionalias nuotaikų kaitas.

5. Neurologinės bėdos, įskaitant galvos svaigimą, pasunkėjusį pusiausvyros išlaikymą ir periferinę neuropatiją, kuri sukelia galūnių skausmą, silpnumą, tirpimą ar sustingimą. Periferinė neuropatija - tai neurologinis sutrikimas, išsivystantis dėl periferinės nervų sistemos (neuronų aksonų) pažeidimų.

6. Nuovargis, nesvarbu, koks - lėtinis ar pasireiškiantis po kiekvieno valgio. Lėtinis nuovargio sindromas, kaip ir fibromialgija, yra sindromas, o ne liga. Jei Jūs išgirdote būtent tokią diagnozę, gali būti, kad gydytojas negali rasti Jūsų nuovargio tikrosios priežasties.

 

Taip, visi šie simptomai yra būdingi ir kitoms ligoms, todėl sunku vien pagal simptomus spręsti apie ligą. Kaip apsispręsti? Pirmiausia, susirašykite visus simptomus, kurie jus vargina, nesvarbu, ar tas simptomas buvo trumpalaikis ar ilgalaikis. Nedarykite prielaidų iš simptomų, pvz.: man skauda nugarą dėl per ilgo sėdėjimo. Tiesiog pasidarykite sąrašą, nesistengdami paaiškinti kiekvieno užrašyto nusiskundimo. Tada pradėkite 60 dienų trunkančią dietą be glitimo. Jei jaučiate, kad neištversite tokios dietos, gali būti, kad esate priklausomas nuo glitimo. Dažnai pasitaiko tokių atvejų, kai žmogus yra priklausomas nuo to, kam iš tiesų yra alergiškas, tik to nežino. Laikydamiesi dietos be glitimo iš savo valgiaraščio kuriam laikui turėtumėte išbraukti kviečius, rugius, miežius, speltą, kamutą, avižas ir kvietrugius. Valgyti galėtumėte bolivinę balandą, grikius, sorgas ir ryžius. Būtina atidžiai skaityti etiketes, nes supakuotuose maisto produktuose (pvz.: padažuose, salotų padažuose, biriuose produktuose) gali būti glitimo, kuris į maistą pateko kontakto metu su glitimo turinčiais produktais. Po 60 dienų peržiūrėkite savo nusiskundimų sąrašą, ar sumažėjo simptomų. Jei jie beveik išnyko, galite ir toliau sėkmingai laikytis dietos be glitimo. Jei visgi nesate įsitikinę, kad Jums padėjo begliuteninė dieta, grįžkite atgal prie senosios, įprastos mitybos ir stebėkite, ar simptomai nepaaštrėjo. Jei nusprendėte toliau laikytis begliuteninės dietos, po 6 mėnesių galima bandyti į maisto racioną grąžinti "išmestus" produktus, jei jie nesukels alergijos.


Šaltinis

 

Anafilaksija

Ant, 2013-10-29 14:44 įrašė reda05

Anafilaksija -  tai gyvybei grėsminga, ūmiai besivystanti alerginė reakcija, kuri paprastai paveikia dvi ar daugiau organų sistemų, pavyzdžiui, odą, kvėpavimo takus, plaučius, skrandį, širdį. Reakcijos gali būti mirtinos. Anafilaksinis šokas dažniausiai iššaukiamas dėl alergijos maistui, vaistams, lateksui, fiziniam krūviui, šalčiui ir vabzdžių įkandimams/įgėlimams. Anafilaksinį šoką reikia skirti nuo apalpimo, kurio metu pulsas centrinėse arterijose išlieka nepakitęs. Kartais anafilaksija arba anafilaksinis šokas vystosi palaipsniui. Pirmieji ligos požymiai dažniausiai pasireiškia praėjus kelioms sekundėms ar minutėms (15-30 min.) po kontakto su alergenu (pvz., vabzdžio įgėlimo), tačiau gali atsirasti ir vėliau (per 2 valandas). Kokie simptomai pasireiškia ištikus anafilaksiniam šokui? Tai - pasunkėjęs kvėpavimas, bėrimas, dilgėlinė, lūpų, liežuvio ar odos ištinimas, blyškumas, galvos svaigimas, bendras silpnumas, sąmonės praradimas, dažnas širdies plakimas (tachikardija), aritmijos, krūtinės skausmai, silpnas periferinis pulsas, sumažėjęs arterinis kraujospūdis, vėmimas, viduriavimas, pilvo skausmai. Tyrimų duomenimis, anafilaksija dažniausiai paveikia:

1. Kvėpavimo sistemą (73%)
2. Odą (61%)
3. Širdies kraujagyslių sistemą (24%)
4. Neurologinę sistemą (15%)
5. Virškinamąjį traktą (7%)
1 iš 6 asmenų, patyrusių anafilaksinį šoką, anksčiau sirgo astma, kuri padidina komplikacijų tikimybę. Anafilaksija gali įvykti bet kurio amžiaus žmogui. Anafilaksinės reakcijos maistui yra dažnesnės vaikams, o vabzdžių įgėlimui bei vaistams – suaugusiesiems. Gyvybei pavojingos anafilaksinės būklės ir pradiniai jų požymiai (nestabili paciento būklė):

1. Gerklų edema (Kvinkės edema gerklų srityje, angioedema viršutinių kvėpavimo takų srityje): patinsta veidas, kaklas, sunku įkvėpti, atsiranda stridoras.

2. Bronchų spazmas(astminė būklė): dusulys, sunku iškvėpti, švokščiantis kvėpavimas.

3. Plaučių edema: dusulys, padažnėjęs kvėpavimas.

4. Anafilaksinis šokas: silpnumas, blyškumas, kolapsas, sumažėjęs arterinis kraujospūdis.

Deja, nėra vaistų (taip pat ir prevencinių), kurie padėtų išvengti anafilaksijos. Pacientams, kurie yra rizikos grupėje dėl anafilaksinio šoko ištikimo, būna išrašomas epinefrinas, dar žinomas kaip adrenalinas, kuris naudojamas tada, kai ištinka anafilaksija. Tyrimų metu paaiškėjo, kad žmonės, kuriems buvo išrašytas epinefrinas, jo, deja, nesinešioja su savimi, nors ir privalėtų tai daryti. Tyrėjai išsiaiškino, kad tik 11% asmenų anafilaksijos šoko metu turėjo adrenaliną su savimi ir tik 10% skambino pagalbos linija. Pastebima, kad yra didelė prevencinės informacijos stoka žmonėms apie anafilaksinį šoką. Anafilaksija gali išikti bet kur, ir tėvai, mokytojai bei kaimynai gali būti netikėtai užklupti šios būsenos, su kuria jie turėtų mokėti susitvarkyti. Nors didesnė anafilaksijos šoko dalis (54%) ištinka būnant namuose, tačiau labai dažnai namuose nebūna reikalingų priemonių šokui suvaldyti. Statistika rodo, kad be namų, šokas gali ištikti ligoninėje (13%), giminaičių ar draugų namuose (6,4%), darbe (6,1%), kavinėje (6,1%) ar mokykloje (2,6%). Visų aplinkinių vaidmuo stengiantis sutramdyti anafilaksiją yra labai svarbus, todėl visi turėtų žinoti, ką daryti ištikus tokiai situacijai:

  • nutraukti kontaktą su alergenu; 
  • nepasimesti ir neišsigąsti;
  • jeigu žmogus jaučia silpnumą, svaigsta galva – paguldykite žmogų  ir kojas pakelkite aukščiau nei jo galva;
  • jei nukentėjusįjį pykina, paverskite ant šono, kad vėmimo atveju jis nepaspringtų;
  • suleisti adrenalino;
  • duoti išgerti antihistamininių vaistų;
  • iškviesti pagalbą.

 

 


Šaltinis Šaltinis

Pasitikime Helovyną!

Pen, 2013-10-18 15:29 įrašė reda05

Helovinas (dar užrašoma Helouvynas, Helovynas, taip pat siūloma šią šventę vadinti Vaiduoklių švente) − šventė, vykstanti spalio 31 d. Helovino šaknys glūdi senovėje švęstų naujųjų metų ir mirusiųjų šventėse. 800 m. katalikų bažnyčia šią šventę pavadino Visų šventųjų diena ir leido ją oficialiai švęsti lapkričio 1 d. Taigi žmonės ir toliau galėjo švęsti įprastą šventę, tik kitu pavadinimu. Tą dieną būdavo laikomos mišios ir jos buvo vadinamos Visų šventųjų mišiomis.

Kolkas Helovinas Lietuvoje sutinkamas gana priešiškai, nes manoma, kad ši šventė kertasi su Vėlinėmis – mirusiųjų pagerbimo švente, kuomet nepriimtinas joks triukšmingumas, o reikalinga ramybė ir susikaupimas. Dažnai sakoma, kad tai – amerikietiška šventė. Tačiau iš tikro šios šventės šaknys - keltiškoje Airijoje. Kadaise buvo manoma, kad visos klajojančios dvasios neša gėrį ir ramybę, o šiandien, kalbėdami apie Heloviną, tradiciškai įsivaizduojame vampyrus, raganas ir kitą velniavą.

Veikiausiai, kad šiandien švenčiamo Helovino pagrindinis šaltinis − tai keltiška Sauino šventė. Keltų naujieji metai prasidėdavo lapkričio 1 d., o šventė, kuri prasidėdavo Naujųjų metų išvakarėse, būdavo rengiama keltų mirties viešpaties - Samhaino - garbei. Ši šventė pažymėdavo šalčio, tamsos ir gedimo sezono pradžią. Natūraliai ją pradėta asocijuoti su žmogaus mirtimi. Keltai tikėdavo, kad Samhainas tą vakarą leisdavo mirusiųjų sieloms sugrįžti į savo namus.

Pavadinimas Helouvynas (ang. Halloween - "All Hallows' Evening", "All Hallows' Eve" - Visų Šventųjų vakaras) kilęs iš senosios anglų kalbos. Tradicija persirenginėti įvairiais kostiumais atsirado Airijoje ar Škotijoje maždaug XIX a. JAV ji išplito XX a. pradžioje. Tradiciškai, kostiumai imituoja antgamtines, dažniausiai baisias būtybes - vaiduoklius, skeletus, raganas ar velnius. Naujesniais laikais įkvėpimo semiamasi ir iš fantastikos kūrinių - Svetimas, Grobuonis ir panašiai. Taip pat iš superherojų komiksų, siaubo filmų ir kt.

Helouvyno išvakarėse dažnai rengiami kostiumų vakarėliai ir gaminamas maistas Helovino tematika - dominuoja maistas iš moliūgo ar bent jau moliūgo formą primenantis maistas. Kodėl visur vyrauja moliūgas? Paprotys daryti žibintus iš moliūgų greičiausiai kilęs iš airių folkloro. Kaip pasakojama pasakoje, žmogus, vardu Džekas, kuris buvo liūdnai pagarsėjęs kaip girtuoklis ir sukčius, apgaule privertė Šėtoną įlipti į medį. Tuomet Džekas išskaptavo ties medžio kamienu kryžių, taip paspęsdamas spąstus Šėtonui. Džekas sudarė su velniu sandėrį, kad, jeigu jis pažadės niekuomet jo daugiau negundyti, jis nuleis jį žemyn. Džekas po mirties nebuvo įleistas į Dangų dėl savo blogų darbų, tačiau velnias jo neįsileido ir į pragarą, nes jis buvo jį apgavęs. Velnias tik davė Džekui žarijų, kad jis galėtų pasišviesti kelią per akliną tamsą. Žarijos buvo įdėtos išskobtos ropės viduje, kad jos ilgiau degtų. Airiai naudodavo ropes kaip „Džeko žibintus“. Kai imigrantai atkeliavo į Ameriką, jie suprato, kad moliūgus daug patogiau naudoti. Todėl „Džeko žibintais“ Amerikoje tapo išskobtas moliūgas su degančiomis žarijomis viduje. Taigi nors kai kurios pagonių grupės ar satanistai Heloviną įvardina kaip savo „šventę“, ji nėra kilusi iš blogio. Ji kilo iš keltų Naujųjų metų šventimo papročių ir iš viduramžių europiečių maldų ritualų. Ir šiandien daugelis bažnyčių rengia Helovino šventes arba moliūgų skobimo vakarėlius vaikams. Tad siūlome keletą idėjų, ką ir kaip pasigaminti Helovino vakarėliui bei linksmai praleisti laiką (kai kuriuos receptus rasite paspaudę ant paveiksliuko).

Linkime siaubingai gero Helovino!

 


Šaltinis Šaltinis

Avižų svarba sergant celiakija

Ket, 2013-10-10 14:24 įrašė reda05

Sergant celiakija vystosi lėta alerginė reakcija gliutenui. Baltymai, esantys grūduose (gliadinas, gliuteninas) prasiskverbia pro žarnyno sienelę ir čia yra suskaidomi iki rūgščių. Kai tik šie baltymai kontaktuoja su žarnos gleivine, atsiranda autoimuninis atsakas. Nauji susidarę antikūniai pradeda "pulti" plonosios žarnos gleivinės gaurelius, per kuriuos įsisavinamos maisto medžiagos bei vitaminai, kurie paskui patenka į kraują. Dėl sukeltos uždegiminės reakcijos gaureliai nebeatlieka savo funkcijos, todėl maisto medžiagos toliau keliauja žarnynu, maistinės medžiagos nepatenka į kraują, gali prasidėti viduriavimas ar net svorio kritimas.

Celiakijos simptomai žmonėms pasireiškia skirtingai - vieniems šie simptomai būna švelnūs, kitiems - stipresni. Celiakija yra ganėtinai dažnas sutrikimas - ja serga 1 iš 100 žmonių. Deja, celiakija diagnozuojama tik 10 - 15% sergančiųjų asmenų. Kartais celiakijos simptomai gali būti painiojami su dirgliosios žarnos ar kviečių netoleravimo simptomatika. Ką daryti, kad diagnozuojamų celiakijos atvejų procentas padidėtų? Pirmiausia derėtų pradėti nuo savišvietos - reiktų skaityti, domėtis šia liga. Jokiu būdu sau nenusistatinėti diagnozių, o prieš atliekant celiakijos testą nekeisti savo mitybos įpročių, nes jei nustosite vartoti produktus, kuriuose yra glitimo, atlikus testą jo rezultatai gali būti klaidinantys. 

Laikytis dietos be glitimo gali būti labai sunku, todėl svarbu rasti tinkamas Jums prekes. Celiakijos dietą palengvina begliuteninių avižų produktai. Avižos tinka ne tik pusryčių košėms, bet ir avižinių batonėlių gamybai, keksiukams ar netgi picai. Celiakija sergantiems žmonėms po ligos diagnozės  rekomenduojama nevalgyti avižų nuo pusmečio iki vienerių metų. Toks laiko tarpas skiriamas žarnyno pasiruošimui priimti skaidulines medžiagas tam, kad virškinimas vyktų sklandžiai ir lengvai. Tai taip pat svarbu tolerancijos aveninui stebėjimui - baltymo, kuris randamas avižose. Apie 5% celiakija sergančių netoleruoja avenino. Gera žinia ta, kad likusiems 95% avižų vartojimas yra saugus.

Tinkamų vartojimui avižų pasirinkimas vis didėja. Tačiau dažnai celiakija sergantys nežino visų faktų apie avižas, kurios ypatingai rekomenduojamos besilaikantiems begliuteninės dietos. Jos ne tik paįvairina maisto racioną, bet ir turi naudingų vitaminų ir mineralų, kurie prarandami dėl riboto maisto produktų vartojimo. Natūraliai avižos neturi glitimo, tačiau gali būti juo užterštos kontakto metu su kitais glitimo turinčiais grūdais augant ar apdorojant. Kai kurių gamintojų, pavyzdžiui, "Nairn`s" ar "Bob's Red Millprodukcijos avižos auginamos ir apdorojamos taip, kad neturėtų sąlyčio su kitomis grūdinėmis kultūromis.

Naujausi tyrimai rodo, kad 28% celiakija sergančių avižų nevartoja visiškai, o 33% jas vartoja tik retkarčiais. Tačiau avižos gali būti kertinis akmuo mityboje be glitimo. Daugeliui sergančiųjų celiakija trūksta maistinių skaidulų, nes maisto produktai, skirti begliuteninei dietai, būna apdoroti ir nebeturi tiek naudingų skaidulų, kiek reiktų žmogaus organizmui. Štai avižos gali pasiūlyti daug tirpių ir netirpių skaidulų. Tirpiosios skaidulos padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje bei suteikia sotumo jausmą, o tai gelbėja kovoje su antsvoriu. Netirpiosios skaidulos yra labai naudingos sveikai virškinimo sistemai. Be to, avižose gausu mineralinių medžiagų: fosforo, kalcio, magnio ir cinko. Taip pat turi vitamino B, kuris reikalingas kaulams. Celiakija sergantiems jis labai reikalingas, nes sirgti osteoporoze rizika sieka 50%. Tad sergantiems celiakija nereikėtų bijoti vartoti avižas, nes jos be galo naudingos ir sergantiems, ir sveikiems.

 

Kaip apsaugoti vaiką nuo alergijos?

Ket, 2013-10-10 11:04 įrašė reda05

Alergiją turi apie 20% suaugusiųjų ir net 30% vaikų. Deja, alergiškų žmonių skaičius kasmet vis didėja. Neseniai atsirado tam tikrų pokyčių vaikų alergijų srityje. Gana ilgą laiką buvo manoma, kad vaikams galimai alergizuojančius maisto produktus (kiaušinius, riešutų sviestą ir kt.) reikia duoti kuo vėlesniame amžiuje. Tačiau dabar mokslininkai teigia, kad toks tam tikrų maisto produktų atsisakymas vaikystėje neapsaugos nuo alergijos atsiradimo.

Amerikos alergijos, astmos ir imunologijos akademija (toliau - AAAAI) teigia, kad reikia pakeisti mąstymą apie šią maisto produktų vengimo taktiką, nes nėra aiškios jos naudos. Net atvirkščiai - daugiau naudos bus tada, jei anksti bus nustatyta, kad vaikui - alergija.
Alergiškų vaikučių skaičius kasmet auga. Alergiškų riešutams vaikų skaičius per pastaruosius 15 metų padvigubėjo, todėl iškeltos trys teorijos, kodėl taip nutiko. AAAAI praneša, kad apie 5% vaikų virš 5-erių metų turi bent vieną alergiją. Šios akademijos ekspertų komisija sudarė naujas gaires, į kurias reiktų orientuotis norint užkirsti kelią vaikų alergijoms maistui, įskaitant kiaušinius, pieną, soją, kviečius, žuvį, vėžiagyvius, žemės bei lazdyno riešutus. Manoma, kad šis alergijų skaičiaus augimas gali sulėtėti, kai tėvai supažindins savo vaikus su anksčiau minėtais maisto produktais.
Viena iš labiausiai gąsdinančių alergijų - žemės riešutams. Jos augimo mąstai gąsdina ne tik tėvelius, bet ir mokslininkus, kurie, deja, vieningai nesutaria, kodėl turinčių šią  alergiją skaičius per pastaruosius 15 metų padvigubėjo. Mokslininkai turi bent tris teorijas, kodėl tai vyksta. Viena iš jų - dėl vitamino D. Yra atlikta keletas tyrimų, kurie sieja vitamino D trūkumą su maisto alergijomis. Mokslininkai taip pat iškėlė vadinamąją higienos hipotezę, kuri teigia, kad mūsų dabartinė aplinka yra tokia švari, kad vaikai nebeužsikrečia sunkiomis infekcijomis. To rezultate mūsų organizmas, negaudamas su kuo kovoti, pradeda kovą su tokiu maistu, kuris iš tikro neturėtų būti žalingas, pvz.: riešutais ar žuvimi, tarsi palaikydamas juos įsibrovėliais. Trečioji teorija remiasi vaikų amžiumi, kada jiems pradedamas duoti galimai alergizuojantis maistas. Tyrimai rodo, kad kuo vėliau pradedamas duoti toks maistas, tuo didesnė tikimybė, kad vaikui gali atsirasti alergija. Prieš dešimtmetį tokia mintis būtų palaikyta absurdiška, tačiau tyrimai rodo ką kita. Tyrimo metu skirtingo amžiaus vaikams buvo duodamas pienas. Rezultatai rodo, kad vaikams, kuriems pienas buvo duotas praėjus pirmoms dviems gyvenimo savaitėms, alergijos neatsirado, o štai vaikams - 3-4 mėnesių amžiaus - pienas sukėlė alergiją. Taigi, ankstyvas supažindinimas su galimai alergizuojančiu maistu duoda naudos. Be abejonės, šiuo klausimu kyla dvejonių - neaišku, kaip veikia ankstyvas supažindinimas su riešutais ar kitais produktais. Žinoma, prieš pradedant duoti vaikui galimai alergiją sukeliančius produktus, derėtų pasikonsultuoti su alergologu, ypač, jei vaikučiui pasireiškė sunki egzema ar jau turėjo alergines reakcijas į maistą.

O ką gi daryti tiems, kurie jau yra alergiški?

Ar alergiją galima išaugti? Nemažai vaikų išauga alergiją pienui, sojai, kartais - kiaušiniams ar kviečiams. Deja, išaugtų alergijų skaičius žymiai mažesnis, kai kalbame apie žemės ir lazdyno riešutus - 20-25% pasveiksta nuo žemės riešutų alergijos, 10% - nuo lazdyno riešutų. Panašus skaičius vyrauja ir alergijai vėžiagyviams.Kai iš alergijos neišaugama, tenka su ja susitaikyti. Be abejonės, nereikia nukabinti nosies - mokslas po truputį stumiasi į priekį su imunoterapija - būdu, kuriuo bandoma sumažinti žmonių jautrumą tam tikriems produktams. Manoma, kad žmogui duodant nedidelį kiekį (keletą miligramų) alergiją sukeliančio produkto, ir tai pakartojant keletą kartų galima išugdyti toleranciją maistui. Tyrimuose pastebima, kad kai kuriems asmenims, besigydantiems imunoterapija, alergija grįžta vos tik nutraukus alergiško produkto vartojimą. Žinoma, daugelis norėtume, kad viskas vyktų greičiau, tačiau tokiems tyrimams reikia ne vienerių ir ne dviejų metų, tad belieka apsišarvuoti kantrybe ir laukti.

 


Šaltinis

Saugokitės šaltojo sezono "baubo": peršalimas ir gripas!

Ket, 2013-09-26 14:29 įrašė reda05

Atėjęs ruduo atneša ne tik gražius įvairiaspalvius medžių lapus, bet ir lietų, darganą, atvėsusį orą, ir, lyg to būtų negana, puokštę įvairių ligų, tarp kurių dažniausi - peršalimas ir gripas. Yra toks pasakymas: nori nugalėti savo priešą - turi jį pažinti.

Tad susipažinkime - peršalimas ir gripas.

Peršalimą dažniausiai lydi sloga, čiaudulys, gerklės bei galvos skausmas, kosulys, bendras silpnumas, o temperatūra peršalimo metu retai kada pakyla virš 39°C. Kartais temperatūra peršalimo metu gali visai nepakilti. Peršalimas paprastai tęsiasi 1-2 savaites. O štai gripo metu kamuoja didesnis bendras silpnumas, karščiavimas didesnis nei 38°C, daug stipresnis galvos, raumenų, akių skausmas bei nemalonus jausmas krūtinėje. Pats gripas retai kada būna grėsmingas, tačiau jis gali sąlygoti grėsmingas antrines infekcijas, tokias, kaip pneumonija, ypač jei ligonio imuninė sistema labai nusilpusi. Pneumoniją gali lydėti vis didėjantis kosulys, sunkus kvėpavimas, kraujo atkosėjimas, ilgalaikis karščiavimas.

 

Peršalimą ir gripą sukelia virusai. Kaip veikia virusas? Virusas(lot. virus - nuodas) - tai neląstelinės sandaros struktūra, negalinti augti ir daugintis už šeimininko ląstelės ribų, todėl virusas gyvena žmogaus organizmo ląstelėse tam, kad gautų maisto medžiagas ir pasidaugintų. Taip virusas gyvendamas ląstelėje ją pamažu žudo. Peršalimo virusai užkrečia viršutinių kvėpavimo takų ląsteles, kai tuo tarpu gripo virusas keliauja giliau į kvėpavimo sistemą ir sukelia daug sunkesnius simptomus nei peršalimas. Peršalimą ir gripą sukelia virusai, ne bakterijos, vadinasi, antibiotikai nepadeda išvengti ir išgydyti gripo ar peršalimo, tačiau jie gali būti išrašyti antrinei bakterinei infekcijai gydyti.
 

Trumpi faktai apie virusines infekcijas:

  • Peršalimo ir gripo virusai, nepatekę į organizmą, miršta per 3-7 dienas.
  • Šie virusai yra jautrūs karščiui (jie greičiau dauginasi, kai yra šalta), todėl pirmiausian jie dauginasi jūsų nosyje, o tik paskui keliauja giliau.
  • Dažniausiai virusai patenka į organizmą liečiant akis, nosį bei burną.
  • Galite apkrėsti aplinkinius jau diena prieš pasireiškiant simptomams.
  • Inkubacinis periodas paprastai trunka 3 dienas, tačiau gali svyruoti nuo 1 iki 4 dienų.
  •  

Pateikiame Jums 13 patarimų, ką daryti, kad gripas bei peršalimas Jūsų neužkluptų!

1. Pakankamai miegokite. Jūsų kūnas "pasikrauna" pats, per naktį. Neadekvatus miegas gali lemti padidėjusį kraujo spaudimą ir viršsvorį.

2.Per dieną išgerkite bent 8 stiklines vandens. Organizmui gauti pakankamai vandens yra be galo svarbu. Vanduo padeda įsisavinti vitaminus ir paversti maistą į energiją bei pašalina kenksmingas medžiagas iš organizmo.

3. Reguliariai mankštinkitės. 30 minučių aktyvaus sporto per dieną (net ir vaikščiojimo), pagerina organizmo metabolizmą. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad asmenys, kurie reguliariai sportuoja, serga rečiau nei tie, kurie nesportuoja.

4. Valgykite sveiką ir subalansuotą maistą. Į savo maisto racioną įtraukite baltymus, kurie stiprins raumenis bei angliavandenius iš šviežių vaisių ir daržovių. Sveikata prasideda iš vidaus - su sveiku maistu.

5. Valgykite daugiau vaisių ir daržovių. Dažnai žmonės daržovių ir vaisių šaltuoju metų laikotarpiu valgo mažiau nei įprastai. Ir, be abejo, tai ne į naudą. Žmogui per dieną reikia suvalgyti bent penkias porcijas vaisių ir daržovių tam, kad gautų reikalingą kiekį vitaminų, mineralų, skaidulų ir antioksidantų - viso to, ko reikia gerai imuninės sistemos funkcijai palaikyti. Savo maisto racioną galite papildyti vaisių ir daržovių sultimis. Tik įsitikinkite, kad jos yra 100% natūralios, nes kiti sulčių gėrimai gali turėti pridėtinio cukraus ir bereikalingų kalorijų. Be abejonės, vaisius ir daržoves vertingiausios, kai jos yra šviežios, tačiau žiemos metu sunku rasti šviežių produktų. Tad gera alternatyva yra šaldyti vaisiai ir daržovės. Beje, daržoves ir vaisius valgykite kasdien.5. Plaukite rankas. Bakterijų labai greitai galima pasiimti su savimi nuo durų rankenų, parduotuvių pirkinių krepšelių ir kt. Taip pat nepamirškite nusiplauti prieš gaminant ir valgant maistą. Taip pat įsitikinkite, kad visi, sėdintys prie stalo, taip pat nusiplovė rankas. Nepamirškite kaskart nusiplauti rankų, kai kažkam paspaudžiate ranką. Rankoms nusiplauti pakaks šilto vandens ir muilo, bet plaudami jas neskubėkite - plaukite jas bent 20 s.

6. Vartokite maistą, kuriame yra reikalingų maisto medžiagų, o ne maisto papildus. Maisto produktai už maisto papildus pranašesni tuo, kad kartu su maistu gaunate ne tik vitaminus, bet ir skaidulines medžiagas. Vietoj to, kad geriate vitaminą C, geriau suvalgykite apelsiną - gausite ne tik vitaminą C, bet ir viską, ką gali duoti apelsinas - magnį, kalį, folio rūgštį, B6 ir daug antioksidacinių savybių turinčių flavanoidų. Žinoma, kad vitaminas C yra svarbus imuninei sistemai, tačiau moksliniai tyrimai neįrodo, kad didelės vitamino C dozės padeda išvengti peršalimo ir gripo. Vis dėlto, jei vartosite maisto produktus, kuriuose yra vitamino C, sustiprinsite savo organizmą. Mūsų imuninė sistema saugo mus nuo aplinkoje esančių virusinių infekcijų, tad ją reikia stiprinti ne papildais, o maistu, su kuriuo taip pat gausite ir vitamino A ir E, flavanoidų. A vitamino rasite morkose, špinatuose, kopūstuose, paprikose. Vitaminas A ypatingai svarbus palaikant gerą plaučių bei limfmazgių būklę. Vitamino E funkcija - kraujo ląstelių priežiūra. Šio vitamino gausu žaliose lapinėse daržovėse, saulėgrąžų sėklose ir migdoluose. Jūsų imuninė sistema Jums padėkos, jei su maistu gausite cinko ir seleno. Jie randami riešutuose, sėklose ir grybuose. Nereiktų pamiršti ir riebiųjų omega 3 rūgščių. Šis vitaminų ir mineralų kompleksas gali apsaugoti Jus nuo gulėjimo lovoje ir užgulusios nosies.

7. Saugokite savo akis. Akys lengvai absorbuoja išorines bakterijas ir virusus, tad jei kažkas nusičiaudės/nusikosės Jums į veidą, tikėtina, kad galite užsikrėsti. Geriausia išeitis - nešioti akinius. Jei jų neturite, viešose erdvėse galite šiek tiek prisimerkti, kad sumažintume mikroorganizmų patekimo į akis plotą.

8. Mažinkite stresą ir galvokite pozityviai. Jūsų minčių galia turi daug daugiau įtakos Jūsų sveikatai nei numanote. Pesimizmas bei depresija  skatina išskirti hormonus (pvz.: kortizolį) į organizmą, kuris neigiamai veikia imuninę sistemą. Juk kai esate geros nuotaikos ir pozityviai nusiteikęs, viskas sekasi puikiai ir jokios ligos neužklumpa! Sakoma, kad nuotaikai pakelti pakanka atsistoti prieš veidrodį ir sau plačiai nusišypsoti.

9. Pasiskiepykite. Nesvarbu,  Jūs senas ar jaunas, skiepai yra gera priemonė apsisaugoti nuo gripo.

10. Laikykitės kuo atokiau nuo jau sergančių asmenų.

11. Nerukykite. Įrodyta, kad rūkant mažėja kvėpavimo sistemos atsparumas infekcijoms, o tai didina tikimybę susirgti.

12. Jei norite čiaudėti, nedarykite to į delną, o į servetėlę. Jei neturite po ranka servetėlės, čiaudykite į alkūnės sulenkimą.

13. Jei peršalote, stebėkite savo būklę. Jei ji blogėja, būtinai kreipkitės į savo gydytoją.

Būkite sveiki!

 

Migrena: mitai ir realybė

Ant, 2013-09-17 14:44 įrašė reda05

Įsivaizduokite situaciją: sėdite darbe/namuose/paskaitose ir staiga Jūsų galvoje atsiranda baisus jausmas, tarsi ją kažkas gręžtų. Imatės įvairių priemonių - geriate kavą, arbatą, citramoną, tačiau niekas nenumalšina to baisaus skausmo. Lyg to betrūktų, Jus ima pykinti,  bet koks stipresnis garsas, ryškesnė šviesa ar prisilietimas tik dar labiau padidina tą pulsuojantį skausmą Jūsų galvoje. Kasdienė ruoša, pareigos, bendravimas su aplinkiniais tampa prievole, norisi tik pasislėpti kur tamsiame kambaryje nuo viso pasaulio... Ne kokia situacija, tiesa? Visos šitos nemalonios pasekmės gali atsirasti, jei Jums - migrena. Migrena, kuri iki šiol laikoma tik stipriu galvos skausmu, yra apipinta įvairiausiais mitais, kuriuos ir mėginsime paneigti. 

 

Mitas: migrena – tai viso labo stiprus galvos skausmas 
Realybė: migrena – tai liga, o galvos skausmas pasireiškia tik kaip šios ligos simptomas

Migrena yra liga, o galvos skausmas – tik šios ligos simptomas. Migreninį skausmą sukelia galvos smegenų kraujagyslių išsiplėtimas, o štai įprastinį galvos skausmą – galvos smegenų kraujagyslių susitraukimas (vazokonstrikcija). Migrenos metu atsiranda audinių, supančių galvos smegenis, uždegimas, t.y. neurogeninis uždegimas, kuris ir sukelia galvos skausmą. Vis dėlto, neretai migreną turintiems pacientams išrašomi vaistai galvos skausmui gydyti būna plečiantys kraujagysles (pvz.: beta blokatoriai), kurie situaciją gali tik pabloginti.
Migrena, kitaip nei įprastas galvos skausmas, turi daug klinikinių simptomų, tokių, kaip pykinimas, vėmimas, „taškiukų“ ir "zigzagų"matymas, padidėjęs jautrumas šviesai ir garsams, bendras kūno sąstingis, „kliūnanti“ kalba bei stiprus galvos skausmas. Vienas migrenos priepuolis gali trukti apie 8 valandas, kelias dienas ar netgi savaites.

Migrena – tai genetinė liga. Moksliniais tyrimais nustatyta, kad jei bent vienas iš tėvų serga migrena, yra 50% tikimybė, kad ir Jūs galite sirgti šia liga. Jei abu tėvai serga šia liga, tikimybė sirgti šokteli net iki 75%.
Migrenos atsiradimą įtakoja įvairūs kontroliuojami ir nekontroliuojami dirgikliai. Kontroliuojami dirgikliai, kurių reikėtų vengti norint išvengti migrenos – ryški šviesa, aspartamas(dirbtinis saldiklis), alkoholis. Migrena sergantis žmogus yra daug jautresnis jį supantiems garsams, šviesoms, kvapams (ypatingai cigarečių dūmams), skoniui (chemijai maiste) ir prisilietimams (įskaitant ir atmosferos slėgį). Įrodyta, kad raudonas vynas, viskis, žuvis, kai kurios šokolado rūšys, pelėsinis sūris, taip pat maisto produktai, kuriuose yra nitratų plečia kraujagysles, o tai savo ruožtu iššaukia migreną. Taip pat patartina kasdien valgyti tuo pačiu metu ir nepraleisti kurio nors dienos valgio – pusryčių, pietų ar vakarienės. Bus naudinga, jei kasdien miegoti eisite tuo pačiu metu, o lengva mankšta – taip pat geras pasirinkimas.

Prie nekontroliuojamų dirgiklių priskiriamos oro sąlygos bei menstruacinis ciklas. Kanadoje buvo atliktas tyrimas apie oro sąlygų sąsajas su migrenos atsiradimu ir tyrėjai pateikė tokias išvadas:
1. Atmosferos slėgio kritimas, didelis karštis su drėgme, dažnai taip pat lietus yra susiję su didesne tikimybe, kad Jus gali užklupti migrena.
2. Pietryčių vėjas, tikėtina, yra susijęs su padidėjusiu migrenos priepuolių skaičiumi.
Įdomu!  Vokietijoje net yra specialus telefono numeris, kuriuo paskambinus galima sužinoti, koks bus tos dienos oras ir kaip tai gali įtakoti migreną.

 

Kitas nekontroliuojamas dirgiklis moterims – menstruacinis ciklas. Migrenos atsiradimas šiuo laikotarpiu siejamas su sumažėjusiu estrogeno kiekiu. Nėščiosioms migrena gali pasireikšti per pirmus tris nėštumo mėnesius. 

Daugelis moterų žinodamos, kad per menstruacijas užpuls migrena, išgeria vaistų prieš pat joms prasidedant. Dažnai manoma, kad priešmentruacinis sindromas (PMS) sukelia migreną. Be abejonės, tai netiesa. Su menstruaciniu ciklu susijusi migrena dažnai prasideda porą dienų prieš menstruacijas ar trys dienos po jų. Šis migrenos tipas panašus kitus migrenų tipus, tik šiai nėra būdingos auros (regėjimo sutrikimai).

 

 

Mitas: kofeinas sumažina migreninį skausmą
Realybė: tai gali pagelbėti, tačiau dažnai tai yra tik dar vienas dirgiklis, iššaukiantis migreną

Nedidelis kiekis kofeino gali sumažinti nestiprų galvos skausmą, tačiau jei išgeriate 4-5 puodelius kavos per dieną, tai gali neigiamai atsiliepti ne tik organizmui, bet ir prišaukti migreną. Kad sužinotumėte, ar kofeinas Jus pagelbėja esant migrenai, derėtų vesti „migrenos dienoraštį“, kur užrašytumėte, kaip jus paveikė tam tikras kofeino kiekis

Mitas: migreną sukelia psichologiniai faktoriai – stresas ir depresija
Realybė: migrena yra neurologinė liga, o ne psichinis sutrikimas

 

Migrena neabejotinai yra neurologinė liga. Kaip jau minėjome, migrena atsiranda kai fiziologiniai (ne psichologiniai) dirgikliai įtakoja galvos smegenų kraujagyslių išsiplėtimą. Sklando labai daug neteisingų ir destruktyvių pasakymų apie migreną: „šį skausmą sukėlė psichinė būsena“, „turi išmokti gyventi su tuo“, „stresas iššaukia migreną“.




 

Mitas: migrena tik erzina, tačiau nesukelia grėsmės gyvybei

Realybė: migrena gali kelti grėsmę gyvybei, nes įtakoja insulto ištikimą ir komą

Migrena gali sukelti aibę sunkių ligų: insultą, aneurizmą, laikiną regos netekimą, daug stomatologinių problemų, komą ir netgi mirtį. Statistikos duomenimis, net 25% insulto atvejų yra susiję su prieš tai patirtais migreniniais skausmais.
Migrena gali ne tik sukelti grėsmę gyvybei, bet ir sugriauti normalų žmogaus gyvenimą. Sergantys migrena kenčia ne vien didžiulį fizinį skausmą, bet ir socialinę atskirtį, darbo netekimą, neigiamą įtaką asmeniniams santykiams.
Labai dažnai žmonės mano, kad tie, kurie serga migrena, tiesiog nesusitvarko su savo gyvenimu arba yra priklausomi nuo narkotikų bei alkoholio. Tokie stereotipai gali atsirasti kai, pavyzdžiui, asmuo sergantis migrena patalpoje nešioja akinius tamsiais stiklais (dėl jautrumo šviesai), tūno tamsiame kambaryje tyloje (dėl jautrumo šviesai ir garsams), dažnai vaikšto į tualetą (dėl pykinimo ir vėmimo), anksčiau baigia darbą, sunkiai kalba.

Mitas: gydytojas nustatys migreną ir tinkamai ją išgydys
Realybė: migrena yra viena iš neteisingiausiai nustatomų bei gydomų ligų

Dažnai net gydytojai migrenos nepriima kaip rimtos ligos. Statistikos duomenimis, 60% moterų ir 70% vyrų, nors ir sirgo migrena, tačiau gydytojai to nediagnozavo. Žmonės, kurie žino, kad serga migrena, išmoksta gyventi su šia liga, nes atsirenka, kokie dirgikliai jiems sukelia skausmą ir sąmoningai ima jų vengti.
Nors efektyvaus vaisto nuo migrenos teks palaukti, tačiau visi, tiek sergantys, tiek sveiki aplinkiniai  turi suprasti, kad migrena – rimta, gyvenimą galimai žalojanti liga ir bene svarbiausia taisyklė, kurios reiktų laikytis – neteisti iš anksto.
Jei Jūs neturite migrenos, prisiminkite, kad nedera žmogui su migreniniais skausmais siūlyti vengti streso, pralinksmėti, negerti kolos, ir kitų paviršutiniškų pasiūlymų. Nors pralinksmėti siūlote tikrai ne iš blogos valios, tačiau vietoj to pasiūlykite išjungti šviesas ir televizorių, taip leisite jiems pajusti, kad Jūs suprantate žmogaus ligą.

8 trumpi patarimai, kaip išvengti migrenos:

1. Rašykite galvos skausmo dienoraštį. Bėgant laikui pastebėsite, kas Jums iššaukia galvos skausmą ir imsite to dirgiklio vengti.
2. Stebėkite savo maisto racioną.
3. Vartokite magnį. Patartina magnį ne gerti, o gauti jį su maistu. Magnio gausu moliūgų, saulėgrąžų sėklose, linų sėklose, burnotyje, bolivinėje balandoje, migdoluose, grikiuose, žirniuose, špinatuose.
4. Reguliariai valgykite. Rekomenduojama valgyti 3-5 kartus per dieną.
5. Nepiktnaudžiaukite kofeinu, venkite alkoholio ir tabako.
6. Kasdien, net ir savaitgaliais, miegokite po tiek pat valandų.
7. Reguliariai mankštinkitės.
8. Jei užklupo galvos skausmas, dėkite ant kaktos šaltus kompresus. Pakaks iš šaldiklio išsiimti žirnių pakelį ir jį įvyniojus į rankšluostį, dėti prie kaktos.