Jūs lankotės archyvinėje TikraiBe.lt svetainės versijoje. Prekių įsigijimas joje negalimas.
Kviečiame apsilankyti naujojoje TikraiBe.lt svetainėje

Alergija pienui: ką būtina žinoti prieš perkant produktus

Ket, 2013-11-14 16:40 įrašė reda05

Alergija karvės pienui yra viena iš labiausiai paplitusių alergijų kūdikių ir vaikų tarpe. Alergijos pienui simptomai gali būti palyginti lengvi, pavyzdžiui, dilgėlinė, ir sunkūs - anafilaksinis šokas. Todėl žmonėms su alergija patartina visada su savimi nešiotis adrenalino injektorių. 

Siekiant išvengti alergijos simptomų, būtina vengti karvės pieno ir atidžiai skaityti maisto produktų etiketes.
Maždaug 2,5% vaikų iki trejų metų amžiaus yra alergiški pienui. Beveik visiems vaikams, kurie alergiški pienui, ši alergija pasireiškia per pirmuosius gyvenimo metus. Didžioji dauguma vaikų "išauga" šią alergiją. Didžiausia tikimybė, kad vaikas visgi neišaugs šios alergijos yra tada, kai vaiko kraujyje yra didelis karvės pieno antikūnų kiekis. Kraujo tyrimų metu, kai nustatomas tokių antikūnų kiekis, galima prognozuoti, ar vaikas išaugs iš alergijos pienui, ar ne.
Be abejonės, jautrumas karvės pienui kiekvienam žmogui pasireiškia individualiai, nes vieniems pora gurkšnių pieno reakcijos gali ir nesukelti, o štai kitiems pasekmės nuo tokio pat kiekio gali būti grėsmingos.


Skirtumai tarp alergijos pienui ir laktozės netoleravimo


Alergija pienui neturėtų būti painiojama su laktozės netoleravimu. Alergija maistui yra perdėta imuninės sistemos reakcija į tam tikrą maisto baltymą. Kai toks maisto baltymas suvartojamas, gali atsirasti alerginė reakcija, kurios simptomai svyruoja nuo pakankamai lengvų (bėrimas, dilgėlinė, niežulys, patinimas ir kt.) iki sunkių simptomų (pasunkėjęs kvėpavimas, švokštimas, sąmonės praradimas ir pan.). Alergija maistui gali būti potencialiai mirtina.
Skirtingai nei maisto alergija, maisto netoleravimas nepaveikia imuninės sistemos. Žmonėms, kurie netoleruoja laktozės, trūksta fermento laktazės, kuri skaido laktozę, pieno cukrų ir pieno produktus. Laktozės netoleravimo rezultatas - laktozės turinčių produktų nevirškinimas, dėl ko atsirandą pykinimas, pilvo spazmai, dujų kaupimasis, pilvo pūtimas ir viduriavimas. Nors laktozės netoleravimas sukelia diskomfortą, bet tai nėra pavojinga gyvybei.

Visada atidžiai perskaitykite etiketes prieš vartodami produktą, nesvarbu, kad ir anksčiau jį vartojote. Jei žemiau išvardintų ingredientų pavadinimus rasite produkto etiketėje, reiškia, produkte yra pieno baltymų. 

 

Pienas - gerosios pieno bakterijos, pasukos, pasukų mišinys, pasukų milteliai, fermentuotas pienas, sutirštintas pienas, pieno milteliai, pienas be riebalų, grietinėlės milteliai, ožkos pienas, pienas be laktozės, salyklinis pienas, pieno gaminys, neriebaus pieno milteliai, pasterizuotas pienas, avies pienas, liesas pienas, lieso pieno milteliai, grietinėlė, pasukų grietinėlės milteliai, saldintas sutirštintas pienas, nenugriebtas pienas, 1% pienas, 2% pienas.

  • Sviestas - dirbtinis sviestas, margarinas, sviesto ekstraktas, sviesto riebalai, sviesto skonio aliejus, kietosios sviesto medžiagos, pieno sviestas, natūralus sviestas, išplaktas sviestas.
  • Kazeinas ir kazeinatai - amonio kazeinatas, kalcio kazeinatas, hidrolizuotas kazeinas, geležies kazeinatas, magnio kazeinatas, kalio kazeinatas, natrio kazeinatas, cinko kazeinatas.
  • Sūris - visų rūšių sūriai, sūrio skonio medžiaga (dirbtinė ir natūrali), varškės sūris, grietinėlės sūris, vegetariški sūriai su kazeinu.
  • Grietinėlė, plakta grietinėlė
  • Varškė
  • Saldus kremas
  • Pieno produktų milteliai
  • Galaktozė
  • Ghi
  • Hidrolizatai - kazeino hidrolizatas, pieno baltymų hidrolizatas, baltymų hidrolizatas, išrūgų hidrolizatas, išrūgų baltymų hidrolizatas
  • Ledai, pieniški ledai, šerbetas
  • Laktalbuminas, laktalbumino fosfatas
  • Laktatas
  • Pieno mielės
  • Laktitolio monohidratas
  • Laktoglobulinas
  • Laktozė
  • Pieno riebalai, bevandeniai pieno riebalai
  • Nizinas
  • Nuga
  • Pudingas
  • Fermentinis kazeinas
  • Grietinės gaminys
  • Išrūgos - rūgštinių savybių turinčios išrūgos, švarios išrūgos, belaktozės išrūgos, demineralizuotos išrūgos, hidrolizuotos išrūgos, išrūgų milteliai, sumažintų mineralinių savybių išrūgos, saldžios pieno išrūgos, išrūgų baltymai, išrūgų baltymų koncentratas.
  • Jogurtas (įprastas arba šaldytas)
  • Jogurto milteliai

Gali turėti pieno:

  • Natūrali kvapioji medžiaga
  • Prieskoniai
  • Karamelės skonis
  • Aukšto baltymingumo miltai
  • Pieno rūgštis (paprastai problemų nesukelia)
  • Produktai be pieno gali turėti kazeino
  • Ryžių sūris
  • Sojos sūris

Turėtų nesukelti alergijos (šie ingredientai neturėtų pakenkti, tačiau prieš vartojant geriau pasitarti su gydytoju.):

  • Laktoferinas
  • Tagatozė

Keli neįprasti produktai, kuriuose galima rasti pieno:

  • Kai kurios konservuotų tunų rūšys turi kazeino, pieno baltymo.
  • Daugelis produktų be pieno turi kazeino, apie tai turėtų būti nurodyta etiketėje.
  • Kai kurie produktai, pagaminti iš pieno pakaitalų (pavyzdžiui, sojos, riešutų ar ryžių pakaitalai pienui) būna gaminami aplinkoje, kurioje yra pieno.
  • Kartais kazeinas naudojamas mėsoje kaip rišamoji medžiaga.
  • Kartais moliuskai ir vėžiagyviai mirkomi piene, kad būtų pašalinamas žuvies kvapas. Prieš užsisakant vėžiagyvių, būtinai pasiteiraukite apie tai.
  • Daugelyje restoranų ant iškeptų kepsnių uždedama truputis sviesto, kad pagerintų maisto skonį.
  • Kai kuriuose vaistuose yra pieno baltymų.

Pienui alergiškiems žmonėms dažnai kyla klausimų dėl kai kurių produktų. Žemiau išvardinti produktai neturi pieno baltymų, tad jų nereiktų bijoti:

  • Kalcio laktatas
  • Kakavos sviestas
  • Oleorezinas
  • Natrio laktatas

    Šaltinis