Jūs lankotės archyvinėje TikraiBe.lt svetainės versijoje. Prekių įsigijimas joje negalimas.
Kviečiame apsilankyti naujojoje TikraiBe.lt svetainėje

Kaip apsaugoti vaiką nuo alergijos?

Ket, 2013-10-10 11:04 įrašė reda05

Alergiją turi apie 20% suaugusiųjų ir net 30% vaikų. Deja, alergiškų žmonių skaičius kasmet vis didėja. Neseniai atsirado tam tikrų pokyčių vaikų alergijų srityje. Gana ilgą laiką buvo manoma, kad vaikams galimai alergizuojančius maisto produktus (kiaušinius, riešutų sviestą ir kt.) reikia duoti kuo vėlesniame amžiuje. Tačiau dabar mokslininkai teigia, kad toks tam tikrų maisto produktų atsisakymas vaikystėje neapsaugos nuo alergijos atsiradimo.

Amerikos alergijos, astmos ir imunologijos akademija (toliau - AAAAI) teigia, kad reikia pakeisti mąstymą apie šią maisto produktų vengimo taktiką, nes nėra aiškios jos naudos. Net atvirkščiai - daugiau naudos bus tada, jei anksti bus nustatyta, kad vaikui - alergija.
Alergiškų vaikučių skaičius kasmet auga. Alergiškų riešutams vaikų skaičius per pastaruosius 15 metų padvigubėjo, todėl iškeltos trys teorijos, kodėl taip nutiko. AAAAI praneša, kad apie 5% vaikų virš 5-erių metų turi bent vieną alergiją. Šios akademijos ekspertų komisija sudarė naujas gaires, į kurias reiktų orientuotis norint užkirsti kelią vaikų alergijoms maistui, įskaitant kiaušinius, pieną, soją, kviečius, žuvį, vėžiagyvius, žemės bei lazdyno riešutus. Manoma, kad šis alergijų skaičiaus augimas gali sulėtėti, kai tėvai supažindins savo vaikus su anksčiau minėtais maisto produktais.
Viena iš labiausiai gąsdinančių alergijų - žemės riešutams. Jos augimo mąstai gąsdina ne tik tėvelius, bet ir mokslininkus, kurie, deja, vieningai nesutaria, kodėl turinčių šią  alergiją skaičius per pastaruosius 15 metų padvigubėjo. Mokslininkai turi bent tris teorijas, kodėl tai vyksta. Viena iš jų - dėl vitamino D. Yra atlikta keletas tyrimų, kurie sieja vitamino D trūkumą su maisto alergijomis. Mokslininkai taip pat iškėlė vadinamąją higienos hipotezę, kuri teigia, kad mūsų dabartinė aplinka yra tokia švari, kad vaikai nebeužsikrečia sunkiomis infekcijomis. To rezultate mūsų organizmas, negaudamas su kuo kovoti, pradeda kovą su tokiu maistu, kuris iš tikro neturėtų būti žalingas, pvz.: riešutais ar žuvimi, tarsi palaikydamas juos įsibrovėliais. Trečioji teorija remiasi vaikų amžiumi, kada jiems pradedamas duoti galimai alergizuojantis maistas. Tyrimai rodo, kad kuo vėliau pradedamas duoti toks maistas, tuo didesnė tikimybė, kad vaikui gali atsirasti alergija. Prieš dešimtmetį tokia mintis būtų palaikyta absurdiška, tačiau tyrimai rodo ką kita. Tyrimo metu skirtingo amžiaus vaikams buvo duodamas pienas. Rezultatai rodo, kad vaikams, kuriems pienas buvo duotas praėjus pirmoms dviems gyvenimo savaitėms, alergijos neatsirado, o štai vaikams - 3-4 mėnesių amžiaus - pienas sukėlė alergiją. Taigi, ankstyvas supažindinimas su galimai alergizuojančiu maistu duoda naudos. Be abejonės, šiuo klausimu kyla dvejonių - neaišku, kaip veikia ankstyvas supažindinimas su riešutais ar kitais produktais. Žinoma, prieš pradedant duoti vaikui galimai alergiją sukeliančius produktus, derėtų pasikonsultuoti su alergologu, ypač, jei vaikučiui pasireiškė sunki egzema ar jau turėjo alergines reakcijas į maistą.

O ką gi daryti tiems, kurie jau yra alergiški?

Ar alergiją galima išaugti? Nemažai vaikų išauga alergiją pienui, sojai, kartais - kiaušiniams ar kviečiams. Deja, išaugtų alergijų skaičius žymiai mažesnis, kai kalbame apie žemės ir lazdyno riešutus - 20-25% pasveiksta nuo žemės riešutų alergijos, 10% - nuo lazdyno riešutų. Panašus skaičius vyrauja ir alergijai vėžiagyviams.Kai iš alergijos neišaugama, tenka su ja susitaikyti. Be abejonės, nereikia nukabinti nosies - mokslas po truputį stumiasi į priekį su imunoterapija - būdu, kuriuo bandoma sumažinti žmonių jautrumą tam tikriems produktams. Manoma, kad žmogui duodant nedidelį kiekį (keletą miligramų) alergiją sukeliančio produkto, ir tai pakartojant keletą kartų galima išugdyti toleranciją maistui. Tyrimuose pastebima, kad kai kuriems asmenims, besigydantiems imunoterapija, alergija grįžta vos tik nutraukus alergiško produkto vartojimą. Žinoma, daugelis norėtume, kad viskas vyktų greičiau, tačiau tokiems tyrimams reikia ne vienerių ir ne dviejų metų, tad belieka apsišarvuoti kantrybe ir laukti.

 


Šaltinis