Jūs lankotės archyvinėje TikraiBe.lt svetainės versijoje. Prekių įsigijimas joje negalimas.
Kviečiame apsilankyti naujojoje TikraiBe.lt svetainėje

Kiaušinio netoleravimas

Kiaušinio paprasta išvengti, kai jis patiekiamas kaip atskiras patiekalas. Kur kas sudėtingiau tai padaryti, kai jis yra viena iš sudedamųjų dalių namuose ruošiamame ar jau pagamintame, parduotuvėje įsigytame maiste, pavyzdžiui, pyraguose ar pusfabrikačiuose.

Netoleruojantys kiaušinio, vartodami įvairius maisto produktus, turėtų saugotis visų žemiau išvardintų išvestinių kiaušinių produktų ir atidžiai sekti, kad kiaušinių nebūtų įsigyjamo ar vartojamo produkto sudėtyje. Tai:

  • Kiaušinio baltymas
  • Kiaušinio milteliai
  • Globulinas
  • Ovomucinas
  • Livetinas
  • Ovalbuminas
  • Ovoglobulinas
  • Lecitinas — E322 (sojos lecitinas yra be kiaušinių)
  • Kiaušinio trynys
  • Ovovitelinas
  • Pasterizuotas kiaušinis
  • Virti kiaušiniai
  • Šaldyti kiaušiniai
  • Vitelinas 


Žmogus, suvalgęs kiaušinio proteinų turinčio maisto, gali prastai pasijusti tik po keleto valandų, ir ši reakcija gali trukti nuo kelių valandų iki paros ar keleto parų. Reakcija pasireiškia tokiais simptomais:

  • niežulys, išberta, raudona oda;
  • skrandžio spazmai, pykinimas;
  • vėmimas, diarėja;
  • nosies tekėjimas, čiaudulys, kartais net dusulys;
  • kosulys iki astmos priepuolio.

Siekiant išvengti kiaušinio netoleravimo, rekomenduojama:

  • krūtimi maitinančiai mamai nevartoti ar vengti kiaušinių, patiekalų, kuriuose pavartota daug kiaušinių, nes kiaušinio, kaip ir karvės pieno, baltyminiai alergenai su mamos pienu perduodami kūdikiui;
  • kiaušinio vaikui duoti tik nuo 1 metų amžiaus ir jį pavirus 10 min. (salmonelės profilaktikai);
  • miltinius produktus gaminti be kiaušinių, pakeičiant juos kiaušinio pakaitalu.

 

Puikus sprendimas kiaušiniams alergiškiems žmonėms — produktas „No egg“ — natūralaus kiaušinio pakaitalas. Jis be kiaušinių priedų, cholesterolio, vienas pakelis gali pakeisti 66 natūralius vištų kiaušinius. Dėl sumažinto riebalų kiekio šis pakaitalas puikiai tinka pyragaičiams, sausainiams, blynams ruošti bei daugeliui kitų patiekalų, kurių gaminimui reikalingi kiaušiniai. Norite sužinoti plačiau, spauskite čia.

ĮDOMU

*Tobulėjant gamybos technologijoms, šiais laikais jau galima įsigyti ir kiaušinio pakaitalo. Jį galima vartoti įvairiuose gaminiuose ir kepiniuose. Žinoma, sunkoka jį pritaikyti ruošiant patiekalus pagal kulinarijos knygose pateiktus receptus. Tačiau, net ir šiuo atveju, savarankiškai pakoregavus ingredientus, mėgstamą patiekalą galima paruošti ir su kiaušinio pakaitalu, tereikia įdėti šiek tiek daugiau pastangų.

*Kiaušinio baltymas apsaugo trynį ir teikia papildomų maisto medžiagų embrionui augti, kadangi baltyme yra daug proteinų, o jo maistinė vertė labai didelė. Jis, atskirtas nuo trynio, dažnai vartojamas maisto gamyboje (morengams, suflė).

*Kiaušinio trynys yra maisto šaltinis viduje besivystančiam embrionui. Dažnai trynys atskiriamas nuo kiaušinio baltymo ir vartojamas maisto gamyboje (majonezui, garstyčioms, padažams, konditerijos gaminiams).

ATMINKITE

Jei netoleruojate kiaušinio, rekomenduotina vengti:

  • kepinių;
  • desertų;
  • makaronų bei jų patiekalų;
  • padažų;
  • sultinių, sriubų.

 

Dažnai kiaušiniai vartojamas ne tik gaminant duoną, bandeles, sausainius, riestainius, pyragaičius, bet ir jų glazūrai. Kaip sudėtinė dalis, vištų kiaušinių milteliai vartojami visuose paruoštuose kepimo mišiniuose. Ne išimtis — saldumynai, kur daugelyje jų kiaušinio trynio lecitinas vartojamas kaip emulsiklis: šokoladiniai, irisiniai ir kiti saldainiai. Kiaušiniai gali būti vartojami gaminant kai kuriuos ledus, šerbetus. Vištų kiaušiniai ypač plačiai vartojami gaminant kremus, glajus, pudingus, įvairius padažus, užpilus.

 Be kiaušinių neapsieina ir miltinių gaminių gamintojai, ypač makaronų (lakštiniai, vermišeliai, spagečiai ir t. t.).

Vienintelis patikimas alergijos ir netoleravimo kiaušiniui gydymo būdas — atsisakyti kiaušinių ir maisto, kurio sudėtyje yra kiaušinių.

Norėdami įsigyti kiaušinio pakaitalą spauskite čia.