Jūs lankotės archyvinėje TikraiBe.lt svetainės versijoje. Prekių įsigijimas joje negalimas.
Kviečiame apsilankyti naujojoje TikraiBe.lt svetainėje

Košerinė mityba

 

Viena svarbiausių žydų religinio gyvenimo ypatybių – kašrutas – taisyklių rinkinys, reglamentuojantis tinkamą žydų maitinimąsi. Žodis „Kašer“ reiškia „tinkamas“, „tikras“.

Pagal kašrutą, galima valgyti tik galvijų bei žvėrių, kurie turi skeltas kanopas ir atrajoja, mėsą. Tokių gyvūnų skerdimas turi vykti pagal tam tikrą ritualą, nesukeliant gyvūnams skausmo. Košeriniu maistu taip pat laikoma žąsiena, antiena, vištiena bei kalakutiena. Nekošeriniai paukščiai – tai ereliai, pelėdos, gulbės, pelikanai, grifai, gandrai. Pagal kašrutą, pieno produktai turi būti gaunami iš košerinių gyvūnų.

Rabinai košerinį maistą laiko sveikuoju maistu, kurį vartojant žydai galėtų išlaikyti savo stiprybę ir sveikatą.

Košeriniame maiste dažnai vartojamos daržovės, bei jame vengiama vienu metu maišyti pieniškus ir mėsiškus produktus, kurie pilve sukeltų maisto rūgimą ar puvimą.

Įdomu, kad remiantis žydų mitybos taisyklėmis:

  • draudžiama kartu maišyti, gaminti, tiekti ant stalo, valgyti tuo pačiu metu pieno ir mėsos produktus;
  • netgi indai turi būti atskiri šiems produktams ruošti;
  • gerti ne pagal ritualinius nurodymus paruoštą vyną;
  • draudžiama valgyti kiaukutinius vėžiagyvius (krevetes, krabus, dvigeldžius moliuskus, omarus ir kt.);
  • Leidžiama vartoti maistui pelekines, su žvynais žuvis (tuną, lašišą, silkę ir kt.);
  • Košeriniam maistui taip pat priklauso grūdai, daržovės bei vaisiai.


Košerinio maisto gamybos sertifikatus turinčių produktų sąrašą, prekiaujamą TikraiBe.lt parduotuvėje, rasite šioje nuorodoje.