Jūs lankotės archyvinėje TikraiBe.lt svetainės versijoje. Prekių įsigijimas joje negalimas.
Kviečiame apsilankyti naujojoje TikraiBe.lt svetainėje

Kalėdinis tortas (be glitimo, be kviečių, be pieno)

Kalėdinia tortas

Puikus, minkštas Kalėdinis tortas, kuriuo gali džiaugtis kiekvienas, net ir tie, kurie yra alergiški glitimui, kviečiams ir pienui.

Jums reikės:
450g įvairių džiovintų vaisių
250 g džiovintų ketvirčiais pjaustytų figų
175g džiovintų vyšnių
150 ml portveino arba tamsaus romo
1 vnt. apelsino sulčių ir tarkuotos jo žievelės
225g palmių Ghee sviesto
175 g cukraus
4 vnt. dideli kiaušiniai arba kiaušinio pakaitalo*
225g be gliuteninių miltų
2 šaukšteliai maltų prieskonių
50g maltų migdolų
100g pekano riešutų

Pyrago paruošimas:
1. 20 cm gylio apvalią kepimo formą ištepkite riebalais ir padenkite kepimo popieriumi.
2. Į puodą sudėkite džiovintus vaisius, vyšnias, supilkite portveiną arba romą, išspaustas apelsino sultis, suberkite tarkuotą apelsino žievelę. Užvirinkite, 15 min. virkite ant silpnos ugnies. Nuimkite nuo ugnies ir atvėsinkite.
3. Įkaitinkite orkaitę iki 150C. Ištrinkite margariną kartu su cukrumi iki šviesios, vientisos masės. Maišydami muškite po vieną kiaušinį*. Atsargiai įmaišykite miltus su žiupsneliu druskos, tuomet suberkite prieskonius ir sumaltus migdolus. Vaisius ir pekano riešutus įmaišykite į paruoštą masę. Suberkite visą masę į kepimo formą, išlyginkite paviršių, ir kepkite orkaitėje 3,5 val., kol įdūrus į kepinio centrą medinį smeigtuką, jį ištrauksite švarų.
4. Ištraukus iš orkaitės, pyragą palaikykite dar 30 min kepimo formoje, po to išimkite iš kepimo formos ir visiškai atvėsinkite ant padėklo. Nuo kepinio nuimkite kepimo popierių.

* - nevartojantiems kiaušinių: atskirame dubenyje išplakite 4 a.š. Orgran kiaušinių pakaitalo su 8 v.šaukštais vandens iki putų. Gautą masę sukrėskite prie kitų ingredientų kaip nurodyta paruošimo aprašyme.

Papuošimas riešutais ir džiovintais vaisiai:

Sumaišyti 3 šaukštus abrikoso džemo su 1 šaukštu šilto vandens. Pusę paruošto džemo ištepti ant torto paviršiaus. Sudėti ant torto paviršiaus 100g įvairių riešutų, 550g glazūruotų vaisių (tokių kaip vyšnių, kriaušių, melionių, apelsinų, citrinų) ir užtepti ant paviršiaus likusią abrikosų glazūrą.