Jūs lankotės archyvinėje TikraiBe.lt svetainės versijoje. Prekių įsigijimas joje negalimas.
Kviečiame apsilankyti naujojoje TikraiBe.lt svetainėje

Mieliniai riestainiai be kviečių, be glitimo, be pieno, be kiaušinių

Ingredientai:

½ puodelio, 1 šaukštas ir 2 a.šaukšteliai augalinės kilmės pieno (ryžių, avižų, migdolų, kanapių ar sojos) (150ml);
¾ puodelio kukurūzų miltų (100g);
⅓ puodelio, 1 valgomasis šaukštas ir 3 a. šaukštelio ryžių miltų (70g);
½ puodelio ir ½ šaukšto Orgran Glitimo pakaitalo be Glitimo „GFG“ (80g);
1 šviežias kiaušinis arba 1 a.š. Orgran Kiaušinių pakaitalo be kiaušinių;
2 a.šaukštelių cukranendrių cukraus (6g);
½ šaukštelio druskos;
1 valgomasis šaukštas augalinio aliejaus;
1 arbatinis šaukštelis Barkat kepimo miltelių be glitimo (4g);
2 a. šaukštelių sausų mielių.

Glaistui reikės:

1 valgomojo šaukšto cukraus (12g);
1 Kiaušinio baltymo arba 2 a.š. Orgran Kiaušinio pakaitalo be kiaušinių;
2 a. šaukštelių vandens (10ml);
50g sezamo sėklų, aguonų sėklų arba rupios druskos.

Paruošimo būdas su duonkepe:

1. Išimkite kepimo indą, pritvirtinkite minkymo ašmenis.
2. Suberkite visus ingredientus (išskyrus ingredientus glaistui) tokiu eiliškumu kaip yra išvardinta.
3. Įdėkite kepimo skardą į duonkepę, uždarykite ir įjunkite.
4. Nustatykite programą "Tešla". Paspauskite PRADĖTI (START) mygtuką.
5. Nuo maišymo pradžios praėjus apie 6-8 minutėms, naudodamiesi plastikine mentele nuo kepimo skardos nukrapšykite prilipusius miltus.
6. Gauta masė turėtų būti panaši į bulvių košės konsistenciją.
7. Kai tešla bus paruošta (maždaug 10-15 minučių), iš duonkepės išimkite.
8. Iškrėskite tešlą ant miltais pabarstyto paviršiaus ir, jei reikia, minkykite 3-4 minutes, kol nebeliks drėgmės pertekliaus.

Maišymas rankomis:

1. Visus sausuosius ingredientus suberkite į dubenį (išskyrus ingredientus glaistui).
2. Į suformuotą duobutę dubenio viduryje, įpilkite pieno. Lėtai maišykite, kol gausis minkštos tešlos masė.
3. Minkykite tešlą tol, kol tešla nelips prie rankų. 

Kai tešla baigta, galite paversti ją riestainiais!

1. Padalinkite tešlą į 8-10 lygias dalis. Tarp delnų išvoluokite kiekvieną gabalėlį, suformuodami apie 20cm ilgio ploną virvelę. Sudrėkintais pirštais „virvelę“ susukite bei sujunkite jos galus. Patikrinkite ar yra saugiai pritvirtinta.
2. Lengvai uždengtus riestainius kildinti palikite šiltoje vietoje.
3. Orkaitę įkaitinkite iki 180° C temperatūros.
4. Kol riestainiai kildinasi, giliame puode užvrkite apie 2l vandens, įberkite 1 valgomąjį šaukštą cukraus.
5. Riestainiams pakilus (maždaug po 15 minučių) vienu metu į verdantį vandenį įdėkite vieną arba du riestainius. Pasistenkite į vandenį dėti kuo švelniau, kad riestainiai neprarastų formos. Jie pakils į vandens paviršių ir išsipūs.
6. Virti apie 1 minutę, tada nuimti nuo vyryklės ir dar palaikyti puode 3 minutes.
7. Riestainius išimkite ir paviršių nusausinkite.
8. Tada riestainius perkelkite ant riebalais išteptos kepimo skardos.
9. Išplakite kiaušinio baltymą su vandeniu (arba 2 a.š. Orgran kiaušinio pakaitalo be kiaušinių) ir teptuku pertepkite riestainių paviršių. Tada apibarstykite sezamo arba aguonų sėklomis arba rupia druska.
10. Kepkite apie 20 - 25 minučių arba iki tol, kol riestainiai įgaus auksinę rudą spalvą.